dijous, 12 de novembre del 2015

Joves

[Opinió, 12/11/2015, jpg ací, html ací]



A la Unió Europea, com a mitjana, hi ha ocupats 78 de cada 100 joves. A Espanya només 53. Som el país europeu amb més desocupació juvenil en dades absolutes i en dades relatives. Davant d´aquest drama, tota la retòrica de la recuperació econòmica hauria d´emmudir. Durant el període del govern de Rajoy i la ministra Báñez, les persones de 16 a 34 anys ocupades al País Valencià han passat de 605.000 a 505.000. És a dir, hi ha hagut una disminució de 100.000 persones en la quantitat dels joves que tenien una ocupació, el que representa una minva del 16,5 %. Recuperació? On està per a la gent jove?
Si no es disposa d´una remuneració procedent d´una ocupació, la persona està en situació de dependència (de vegades també ho està la persona ocupada amb un sou ínfim). Les dades de l´Enquesta de Població Activa parlen d´una joventut dependent, que ha d´ajornar en molts casos la seua emancipació. Entre els 16 i els 19 anys, només un 9 % de persones estan ocupades al País Valencià; entre els 20 i els 24, només el 37 %. Si considerem tot el grup social entre els 16 i els 34 anys, només la meitat de les persones tenen una ocupació; l´altra meitat no són econòmicament independents.
Ací sorgeix la qüestió: com és possible que si es perden tantes ocupacions entre els joves (100.000 als darrers quatre anys), es diga que estem en una situació semblant a la del principi del govern de Rajoy? Es diu això perquè es vol confondre a la gent. Si els percentatges d´ocupació són semblants als de fa quatre anys és per un efecte estadístic derivat d´una disminució importantíssima del nombre de joves.
Als últims quatre anys, hem perdut 200.000 persones en el grup d´edat de 16-34 anys (segons les dades de l´EPA del 3r trimestre). Per això, encara que s´hagen perdut 100.000 ocupacions, el percentatge de persones desocupades es manté, perquè ha minvat la població juvenil. Algun polític cínic ho trobarà un èxit, però en realitat és un doble fracàs: atur i migració, ja siguen immigrants que retornen als seus països d´origen o emigrants que marxen a buscar fortuna a altres països. Des del principi de la crisi, el nombre de persones entre 16 i 34 anys ha baixat un 25 % al País Valencià. Actuar contra l´atur, contra la desocupació de llarga durada i contra l´atur juvenil, és més que urgent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.