dijous, 18 de febrer de 2016

Una d'elles ha mentit

[Opinió, 18/2/2016, html ací, jpg ací, pdf ací]


Al fil de l'assumpte de les donacions electorals dels regidors, exregidors i personal del Partit Popular a l´Ajuntament de València, María José Alcón ha declarat que acceptà anar en el lloc 16é de la llista del Partit Popular (PP) de les eleccions municipals perquè Rita Barberá li havia dit que disposava d'enquestes preelectorals que afirmaven que, en aquest lloc de la llista, encara eixiria elegida regidora. Si fem alguns càlculs arribem a un curiós dilema lògicoelectoral: o bé menteix la senyora Alcón o, si ella diu la veritat, va mentir la senyora Barberá. En tot cas, almenys una de les dues ha mentit.

Si haguera votat la mateixa quantitat de persones que ho va fer el 24 de maig de 2015 i si s'haguera mantingut la proporció de vots entre la resta de forces polítiques que aconseguiren actes de regidor a l´Ajuntament, ens podem preguntar: quants vots hauria d'haver tret el PP perquè hagués entrat de regidora la senyora Alcón? O altrament dit, quina estimació hauria d'haver fet una enquesta preelectoral perquè fóra versemblant allò que, segons la senyora Alcón, li va dir la senyora Barberá?

Aquest és un problema aritmètic, relativament senzill. Però que dóna uns resultats sorprenents. El 24 de maig passat, el PP va aconseguir 107.000 vots, que representaren el 26 % del total de vots útils. Doncs bé, n'hauria d'haver tret, almenys, 195.000, el 47 % del total perquè la senyora Alcón hagués obtingut acta de regidora.

És cert que algunes enquestes preelectorals sobreestimaren el vot al PP. El Centre d'Investigaciones Sociològiques, per exemple, calculà que la candidatura popular al consistori valencià arreplegaria un 35 % dels vots, la qual cosa els permetria obtenir 13 regidors. Però del 35 % estimat pel CIS al 47 % que caldria perquè fóra regidora la senyora Alcón, encara hi ha una quantitat de vots considerable, i molt més gran si considerem el percentatge definitu, que només fou del 26 %.

Si la senyora Barberá disposava de les enquestes preelectorals que diu la senyora Alcón, aquestes enquestes haurien tingut un marge d'error, com a poc, del 82 %! És possible que el PP o una alcaldessa experimentada contracte empreses demoscòpiques amb aquests marges d'error, com a mínim? Es pot equivocar una enquesta preelectoral en els vots que obtingué el Partit Popular en, almenys, 88.000 vots? Recordeu que, per exemple, València en Comú (Podemos) obtingué menys de la meitat d'aquesta quantitat de vots: 40.000. Resulta inversemblant. Sembla més bé que una de les dues ha mentit. És trist comprovar que persones que ens han governat no diuen la veritat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.