dimecres, 13 d’abril de 2011

La víctima és vosté

[Opinió. Publicat el 13/04/2011. Web ací. Jpg ací]Segons l´Agència Internacional d´Energia Atòmica, Txernòbil contaminà (amb una radioactivitat superior a 0,04 MBq de cesi 137 per m2) 200.000 km2 a Europa, una superfície com mitja Espanya o deu vegades el País Valencià. El 71% d´aquesta extensió correspon als països més afectats: Bielorrússia, Rússia i Ucraïna. Per tant, en parlar dels efectes de Txernòbil a Ucraïna estem tractant només d´una part de l´impacte de l´accident. De fet, la central nuclear es troba al costat de la frontera septentrional d´aquella república. Després de l´explosió del reactor en 1986, a Ucraïna van ser evacuades unes 91.000 persones de la zona de 30 km al voltant de la central nuclear. Actualment, però, són moltes més les persones que han patit els efectes de la radiació. A data 1 de gener de 2006, Ucraïna reconeixia legalment com a víctimes de l´accident a 2.594.071 persones (incloent-hi 617.670 nens i nenes), categoria que agrupa tant a persones malaltes, invàlides, reallotjades o que viuen en zones contaminades (entre 150.000 i 200.000 habiten encara en àrees amb radioactivitat elevada). Si comparem la quantitat dels evacuats i el nombre de víctimes, podem concloure que més de dos milions i mig de persones són actualment víctimes de l´accident encara que no estaven en el grup de les evacuades. Per això la mesura d´evacuació prevista en els plans d´emergència nuclears o implementada actualment pels accidents de Fukushima no sembla assegurar molt.
Quantes persones han mort a causa de Txernòbil? A més dels trenta empleats i bombers que van morir en els primers dies per la radiació, moltes persones tindran la seua vida acurtada pels efectes de l´accident. Quantes? Se n´han fet estimacions molt discrepants, en funció dels models sobre l´impacte de la radioactivitat en la salut humana. La dada incontrovertible és que la República d´Ucraïna, a 1 de gener de 2006, pagava pensions a 19.109 famílies perquè acceptava que el seu sustentador principal havia mort a causa de l´accident de Txernòbil.
El reactor de la central nuclear d´Iberdrola a Cofrents és del mateix tipus (aigua en ebullició, dissenyat per General Electric) que el que es va accidentar a Harrisburg o els que han sucumbit a Fukushima. I tots ells i el de Txernòbil utilitzen aigua no pressuritzada com a refrigerant del combustible nuclear. Però els de major potència són el de Txernòbil i el de Cofrents (1 gigawatt). També la nuclear d´Iberdrola es troba en el límit (occidental) de la Comunitat Valenciana, per la qual cosa podem imaginar què suposaria un accident semblant al de Txernòbil. En principi, en els 30 km. al voltant de la planta de Cofrents viu aproximadament una tercera part de la població que va ser evacuada a Ucraïna. No obstant això, si a la Comunitat Valenciana es dispersara una contaminació anàloga a la que es va escampar per l´accident de Txernòbil l´efecte seria molt pitjor, per la senzilla raó que la densitat de població valenciana triplica la d´Ucraïna. N´hi hauria més víctimes i més morts.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.