[Opinió. Publicat el 15/12/2012. Web ací]
La coalició Compromís és una força política imprescindible per construir un front ampli que finalitze amb l´etapa de governs populars al País Valencià (de les altres forces, socialistes i comunistes, ja vaig tractar en els articles del 9 i del 29 de novembre). Compromís va obtenir en les eleccions autonòmiques i les municipals de 2011 els seus millors resultats històrics, amb un 7,4 % i un 8,1 % dels vots respectivament, però això no hauria de dur a l´autocomplacència, perquè el seu suport baixa notablement en eleccions generals o europees. Compromís és una coalició de Bloc, Iniciativa i Verds-EE, partits que, al temps, s´han format per agregació d´altres grups polítics. Aquesta heterogeneïtat s´hauria de veure, en principi, com una virtut front als dèficits democràtics de partits que troben els seus líders escrits en quaderns blaus o coses així. Però també hem de pensar que l´electorat valencià no s´identifica, ara per ara, amb etiquetes com nacionalista o ecologista. En el baròmetre postelectoral del CIS 2892, de maig de 2011, aquestes definicions ideològiques només arreplegaven, totes dues juntes, a un 5,5 % de la mostra. A més, la distribució dels votants en l´eix esquerra-dreta de l´electorat de Compromís hi era pràcticament idèntica a la dels votants d´Esquerra Unida.
És cert que Mònica Oltra ha demostrat un gran carisma polític, que ha tingut un gran reflex en els nous mitjans. El vídeo en Youtube de la seua intervenció en el debat de política general de les Corts del 26 de setembre acumula quasi mig milió de visites (és a dir, ordinadors distints) en deu setmanes. El seu compte en Twitter té més seguidors que els d´Alberto Fabra i González Pons junts. Però no es pot dir el mateix de l´impacte de Joan Baldoví al Congrés de Diputats. Enric Morera, encara que porta quasi 10 anys de secretari general del Bloc i que ha estat europarlamentari i diputat en les Corts durant una legislatura, era desconegut per al 57 % de la mostra del baròmetre esmentat (i cal afegir-ne un 17 % de ns/nc).
No hi ha prou amb l'èxit als nous mitjans o webs dinàmiques. Compromís hauria de fer públic un programa socioeconòmic general i promoure un front polític ampli de manera decidida i urgent davant la possibilitat que el president de la Generalitat convocara eleccions anticipades, bé per la insostenible situació social, bé per la crisi política que travessa el partit en el govern de la Generalitat (amb un president no escollit a les urnes i una porció del grup parlamentari que li dóna suport en situació d´imputació o, eventualment, condemna). Com canta Senior: «Demà ja és massa tard»
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.