Al primer debat d´investidura s´ha repetit que no eixien els números perquè no hi havia suficients vots a favor de la candidatura de Pedro Sánchez. Però, més enllà de l´aritmètica del pactòmetre, els números no ixen en un sentit molt més general.
L´últim baròmetre electoral del CIS aporta una visió panoràmica força interessant. Com se sap, a les persones enquestades se li presenta una targeta amb 10 caselles marcades amb els nombres 1 (extrema esquerra) a 10 (extrema dreta). El llindar entre l´esquerra i la dreta està en el pas de la casella 5 a la 6. Doncs bé, segons el baròmetre de gener, el 72 % de la gent és d´esquerres (val a dir, s´ubica en les caselles 1-5) i el 28 % és de drets (val a dir, s´ubica en les caselles 6-10). Com s´hi pot veure, és quasi una proporció 3 a 1 a favor de les esquerres.
Encara que les persones s´ubiquen ideològicament de la manera indicada, a l´hora de triar un partit polític la cosa canvia. Segons el darrer baròmetre, el 58 % votaria demà a un partit d´esquerres i el 42 % ho faria a un partit de dretes. S´ha d´aclarir que aquest càlcul es fa considerant partits d´esquerres aquell que les persones enquestades pel CIS ubiquen precisament en les caselles 1-5 i de dretes a la resta. Clar i ras, els partits d´esquerres perden un 14% dels seus votants en intenció directa de vot.
O dit d´una altra manera: per cada dues persones de dreta que hi ha, els partits de dreta aconsegueixen una altra amb intenció de votar-los entre les persones d´esquerra. Els partits de dreta són, per tant, màquines molt més eficients. Una eficiència que augmenta encara més si contemplem el repartiment d´escons parlamentaris.
A hores d´ara, els partits que la gent considera d´esquerres tenen el 49 % dels diputats i diputades del Congrés i els de dretes el 51 %. La diferència entre l´autoubicació ideològica i la distribució dels escons és molt cridanera. La dreta, amb el 28 % de persones aconsegueix quasi duplicar aquest percentatge quan parlem d´escons. I si considerem el Senat, la proporció pràcticament s´ha invertit respecte de l´autoubicació ideològica de les persones: el 33 % dels escons de la Cambra Alta estan ocupats per persones de partits d´esquerra i el 66 % per persones de partits de dreta.
En resum per a les esquerres: 72 % de la gent, 58 % de la intenció directa de vot, 49 % al Congrés i 33 % al Senat. Sí, certament els números no ixen.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.