dijous, 6 de febrer del 2014

Els cirerers de Yoshino i nosaltres



[Opinió. Publicat el 6/2/2014. Web ací. Jpg ací i ací]

“Ell i només ell! / Per a flors, / la muntanya Yoshino!”, escrivia el poeta japonés Téishitsu en el segle XVII. Ara, els cirerers de la falda del Yoshino o del Fuji estan a punt de florir novament. Però de Japó arriben també notícies dolentes per a nosaltres.

Les autoritats nuclears, després de Fukushima, donaren instruccions tècniques complementàries per previndre la fusió dels nuclis dels reactors o el descontrol dels residus. S’hi tracta d’assegurar millor l’alimentació elèctrica de la planta, l’extracció del calor del nucli, la refrigeració dels residus o una comunicació adequada. Però, al temps que el Consell de Seguretat Nuclear comença a inspeccionar la posada en marxa d’aquestes instruccions, TEPCO, la companyia propietària de Fukushima, informa de més i més problemes que no se solucionarien amb aquelles mesures i que, en alguns casos, palesen problemes estructurals dels reactors d’aigua en ebullició, el tipus dels accidentats a Fukushima i del que Iberdrola té a terres valencianes, el de Cofrents.

Malhauradament, el 19 de gener un robot teledirigit enviava imatges d’una fuita de líquid radioactiu al primer nivell de l’edifici del reactor número 3, en la zona de connexió de la línia de vapor principal (la canalització que comunica el nucli del reactor amb el turbogenerador). El fet que la línia de vapor travesse la contenció del reactor és un taló d’Aquil·les del disseny i ara es demostra que resultaria fatalment afectada per un terratrèmol o una explosió. En novembre, un minisubmarí teledirigit aportava imatges (estan en Youtube) de trencaments en la cambra de supressió del reactor 1. I el 30 de gener, TEPCO comunicava un altre forat en la cambra del reactor 2 (com que allí no hi hagué explosió, ha de ser conseqüència del terratrèmol). Els robots, en llocs inacessibles per la radioactivitat, acrediten problemes estructurals, no contemplats per les instruccions tècniques que inspecciona el CSN. A més, el 15 de desembre, TEPCO publicà un informe amb 52 coses que, segons l’empresa, no tenen encara explicació. Lasciate ogni speranza.

En uns dies veurem les tradicionals imatges dels cireres de Yoshino. Malhauradament, aquests prodigis estètics no s’acompanyen de bones notícies per a nosaltres, que vivim prop de la central nuclear que més incidències comunicà en 2013 i que és l’única que hi ha activa al nostre país amb el fatìdic disseny de Fukushima, la de Cofrents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.