Opinió, 28/12/2020, html ací
La pandèmia no pot ocultar altres riscs. El passat 10 de desembre, a les 12:22, es produí un incident en el reactor 2 central nuclear d’Olkiluoto a Finlàndia, un model semblant a la central nuclear d’Iberdrola a Cofrents. Els reactors d’aigua en ebullició tenen un problema estructural: el vapor radioactiu produït al nucli ha d’abandonar l’edifici blindat. Un incident fora d’aquest instal·lació pot implicar, com en aquest cas, un alliberament de radioactivitat. Molt poc després, el web de l’autoritat nuclear finlandesa (STUK, sí, te nom de peça d’Ikea) informà a la població que no calia prendre les pastilles de iodina ni fer servir altres mesures de protecció. Les pastilles de iodur potàsic es poden prendre perquè el cos absorbisca menys isòtops de iode o cesi radioactiu. Qualsevol ciutadà de Finlàndia o d’Estònia (ben a prop d’Olkiluoto) podia veure per internet les mesures de 260 estacions de monitorització de la radioactivitat que s’actualitzen automàticament cada hora. Tres hores i vuit minuts després de la parada de la central nuclear d’Olkiluoto, el Ministeri de Salut i l’autoritat nuclear donaren una roda de premsa per explicar la informació disponible, el que es pogué seguir en directe. Se sotmeteren a les preguntes dels periodistes.
El carguer nuclear ‘Sevmorput’, de 260 metres d’eslora i amb una capacitat de càrrega de 33.900 tones, propulsat per un vell reactor nuclear de 32 anys i amb la seua única hèlice avariada, pretén tornar a la seua base de Sant Petesburg des de l’Atlàntic per procedir a una reparació. Ha evitat passar entre les Illes Canàries, com tenia previst, però s’ha acostat a 40 milles de Fuerteventura. No passarà molt més lluny de les costes gallegues quan haja de girar el rumb a l’altura d’A Coruña, amb una previsió metereològica adversa. Cap roda de premsa de les nostres autoritats. Només un comunicat de la Direcció General de Marina Mercant, el telèfon de la qual atén de 9 a 14, i un tuit del Consell de Seguretat Nuclear.
Ni a les Illes Canàries ni a Galícia hi ha estacions de monitorització de radioactivitat que es puguen consultar ‘on line’. A tota Espanya només n’hi ha 21. A Finlàndia hi ha una estació cada 1.300 km2. A Espanya, una cada 24.000 km2. Ells tenen 4 reactors, nosaltres 10 (3 en desmantellament). La informació de les nostres estacions no s’actualitza cada hora com a Finlàndia, sinó una vegada al dia. La població no disposa de pastilles de iodur potàsic. La societat necessita urgentment reflexionar sobre els riscs, com el recalfament global o les catastrofes nuclears, per als quals no hi ha vacuna.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.