dissabte, 7 de febrer del 2015

Impostures educatives

[Opinió, 07/02/2015, hml ací, pdf ací, jpg ací]

Hi ha bones raons per demanar la derogació del reial decret sobre ensenyaments universitaris aprovat el 30 de gener i, fins i tot, la destitució d´uns responsables del Ministeri d´Educació que semblen satisfets d´enfrontar-se reiteradament a la comunitat educativa. El pitjor és que aconsegueixen de vegades confondre l´opinió pública sobre els autèntics problemes educatius i formatius de la població. Ja adverteix Javier Cercas en L´impostor: «Veritablement, tot èmfasi és una forma d´ocultació, o d´engany». I d´èmfasi, Wert en té de sobra.
 
Al País Valencià i segons la darrera EPA, el 65,4 % de les dones i el 67,1 % dels homes majors de 16 anys no han fet estudis amb orientació professional, és a dir, no disposen d´una certificació oficial que acredite que tenen una qualificació laboral determinada. Aquest és el nostre principal problema educatiu i formatiu: 437.000 persones estan en la situació que la Unió Europea defineix com «abandó educatiu prematur», 65.000 de les quals no disposen ni tan sols de l´educació obligatòria a la que tenen dret.

Què els aporten les autoritats educatives? Els successius consellers d´Educació del Partit Popular no han desenvolupat la Llei de Formació de Persones Adultes del socialista Romero, que enguany acomplirà 20 anys! El ministre Wert només va incloure un article (el 52é de la Lomqe) per introduir entre els objectius de la Formació de Persones Adultes (LOE art. 66) les «destreses per crear empreses». No res més: burla o cinisme? Tampoc no s´ha desenvolupat suficientment l´art. 7.4 de la Llei Orgànica 5/2002, que preveia l´adquisició de qualificacions professionals (que l´Estat ha de reconéixer) mitjançant l´experiència laboral. Un assumpte crucial en l´horitzó de precarietat creixent.

Però, a més, la major part de la qualificació professional no recau en els centres de Formació Professional, més pròxims a l´economia real, sinó en la universitat. A la UE, la població universitària entre els 30 i els 34 anys és de 36,9 %; ací, el 42,3 %. Com a conseqüència, mentre la taxa d´ocupació dels graduats universitaris recents a la Unió Europea és del 75,5 %, a Espanya cau al 59,9 %. Per tot això, quan escolten els responsables del ministeri d´Educació parlar de canviar 4 cursos de grau per 3 i 1 de postgrau per 2, i dir que així les famílies guanyaran 150 milions d´euros a l´any, pensen en allò que no diuen, en allò que callen, i recorden que tot èmfasi és una forma d´ocultació o d´engany.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.